לשכנו תדרשו חלק א'
יחזקאל מא' פסוק א'
(יחזקאל מא' פסוק א')
אוַיְבִיאֵ֖נִי אֶל־הַהֵיכָ֑ל וַיָּ֣מׇד אֶת־הָאֵילִ֗ים שֵׁשׁ־אַמּ֨וֹת רֹ֧חַב מִפּ֛וֹ וְשֵׁשׁ־אַמּֽוֹת־רֹ֥חַב מִפּ֖וֹ רֹ֥חַב הָאֹֽהֶל׃
ביאור: והכניסני המלאך לתוך ההיכל ומדד את עובי מזוזות ההיכל והיו שש אמות עובי החלל שבין המזוזות עובי ושש אמות עובי מצד שמאל מצד ימין.
– תרגום –
א) וְאַעֲלַנִי לְהֵיכָלָא וּמְשַׁח יַת אֵילַיָא שִׁיתּ אַמִין פּוּתְיָא מִכָּא וְשִׁית אַמִין פּוּתְיָא מִכָּא פּוּתְיָא דְמַשְׁכְּנָא:
(א) שש אמות רוחב. הוא עובי כותל ההיכל שבין ההיכל לאולם (ממזרח למערב): רוחב האהל. רוחב האולם שהוא ברחבו של אולם ובאורכו של היכל, בפירוש"ים אחרי"ם רחב האוהל אהלו של פתח:
א) וְאַעֲלַנִי לְהֵיכָלָא וּמְשַׁח יַת אֵילַיָא שִׁיתּ אַמִין פּוּתְיָא מִכָּא וְשִׁית אַמִין פּוּתְיָא מִכָּא פּוּתְיָא דְמַשְׁכְּנָא:
[בפרק זה כ"ו פסוקים כמניין שם הוי"ה ומתאר את הבית]
פסוק א': מהאולם נכנסים להיכל [שנקרא גם קדש], ועובי הכותל שבין ההיכל לאולם שש אמות מהמזרח למערב [א].
וכן כל כתלי ההיכל וקדש הקדשים [ב] רחבם שש אמות. [ציור 180]
[א] שש אמות מהמזרח למערב
לפי הפירוש הראשון ברש"י על "רחב האהל", מדידת עובי הפתח הוא מהמזרח למערב, כמו שרחבו של אולם וארכו של היכל הם מהמזרח למערב. בכדי שנבין את רש"י צריך להוסיף מעט ביאור בדבריו, על הפסוק בנביא: "שש אמות רחב מפו ושש אמות רחב מפו רחב האהל" [אוהל זה ההיכל ההיכל]. פירוש: רוחב הפתח הוא שש אמות מהמזרח למערב, כמו שרוחב האולם ואורך ההיכל הם מהמזרח למערב [ציור 180]. וברש"י מובאת סברא שניה בשם מפרשים, שהחומה היא המשקוף שמעל הפתח, רחבה ג"כ שש אמות, וזהו "האהל" שבפסוק. וכן הסביר רש"י בשמות (כ"ו ז') שאוהל המוזכר במשכן פירושו גג שמאהיל ומסכך על התחתון, ואצלנו מאהילה על הפתח חומה ברוחב שש אמות. וכן פירש במצודת דוד, שהמשקוף מאהיל על המזוזות.
[ב] כתלי ההיכל וקדש הקדשים
וכן כתוב בנביא (בפס' ה'): "קיר הבית שש אמות", ורש"י שם פירש על הקיר המערבי של קדש הקדשים, וכן כתב רש"י (בפס' י"ב) בד"ה "רוחב שבעים אמה": וכותל ההיכל ששה. וכן כתב רש"י (בפס' י"ג): וכותל שש אמות. הרי לרש"י כל קירות ההיכל וקדש הקדשים שש אמות מארבעה כוונים. וכן כתב במשכני עליון (דף קס"ה) והובא לקמן בהערה 1. וכן כתב (בדף ר"ד פ"ה מ"א): ממזרח למערב… כותל ההיכל שש, ותוכו מ' אמה… כותל ההיכל שש [הוא כותל מערבי של קדש הקדשים שכן גם הבית [הוא האולם, ההיכל וקדש הקדשים] נקרא לפעמים היכל כמובא לקמן בהערה מח 36]. מן הצפון לדרום… כותל ההיכל שש ותוכו עשרים, כותל ההיכל שש [ציור 180], ע"כ. וגובה פתח ההיכל חמישים אמה. [ציור 181]